Monday, February 15, 2010

Cuti lebih-lebih

Bila kita bercakap tentang One Malaysia, saya suka dengan idea bahawasanya kita bersama-sama menyambut sesuatu festivals. Menyambut bukan beerti kita celebrate dan melakukan segala rituals, tapi lebih kepada happy dengan cuti yang diberi, berasa suka kerana kaum lain di Malaysia sedang gembira menyambutnya, wish other people’s happiness, berasa bertuah, sekurang-kurangnya ada satu hari off untuk berehat.

Having said that, bila cuti CNY jatuh pada hari Ahad dan Isnin, maka hari Selasa juga adalah cuti umum, ini tidak bermakna, kita patut tutup kedai dan berehat sampai hari Selasa.

Ini lah masalah orang-orang Melayu. Bila cuti umum untuk kaum melayu, mereka cuti selama yang mungkin. Bila cuti umum laum lain, mereka juga yang cuti lebih dari kaum itu sendiri.

Hari ni, bila saya berjalan di pekan kampong saya, banyak kedai-kedai cina dah pun buka dan mula berniaga seperti baisa. Tapi…makcik jual kuih, pakcik kedai runcit, abang cuci kereta, kakak jual sayur, semua masih lagi bercuti sakan.

C’mon…. macam mana ekonomi orang melayu nak maju?

Myself? Walaupun saya balik kampong, saya juga masih berkerja seperti biasa.

2 comments:

Aziati Wan Haron said...

Kalau kita la Izrin ada kedai makan, confirm kita buka habis habisan kan. Siap buat promotion lagi time time cuti ni.
Ye la, ini la time kita pull crowd to our place, memandangkan orang lain cuti.
Takpe, kita mula dari kita.
tukar mindset kita, generasi baru.

Hahaha dah macam politician pulak

Izrin said...

generasi X! ;)

mari kita mulakan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...