Sunday, August 30, 2009

Apa erti berjemaah



Garis-garis yang panjang menunjukkan saf yang didirikan.

Makcik A: Solat berdua bersama rakannya berada di 'saf' paling belakang sekali tanpa ingin mengisi baris-baris yang berlubang di depan, sebab nak duduk bawah kipas.

Makcik B dan Kanak-kanak D: Terbatuk-batuk dan selsema

Kanak-kanak C: Baring-baring semasa orang sedang solat sedangkan dia berada di dalam saf

Forgive me if I am not aware of the meaning of congregation prayers. Extracted from ‘Panduan Menunaikan Solat Berjemaah’.

Daripada Anas r.a: Nabi s.a.w berkata “Be close together and straighten your rows” – al Bukhari & Muslim

Anas also reported that the Prophet would say “ Make your rows straight for the straightening of the rows is part of the perfection of the congregation prayer” – Abu Daud

So the correct way of berjemaah is:

1. Forming straight lines or rows & not leaving gaps in it.
2. Setiap individu mestilah berdiri rapat dengan bahu menyentuh bahu saudara bersebelahan
3. Ruang kosong perlu diisikan sebelum membentuk saf yang baru
4. It is undesirable or makhruh for a person to stand alone in a single line
5. Formation of new saf should start from the centre, not corners of both sides.

Hadis dari Ibn Umar r.a, Nabi s.a.w bersabda, “Tegakkan saf-saf kalian dan rapatkan bahu-bahu kalian dan tutuplah celah-celah dan jangan kalian tinggalkan celah untuk syaitan

Bukan ke salah satu hikmah solat berjemaah ni untuk merapat kan silatu-rahim, membuktikan yang semua manusia adalah sama rata di sisi Allah tanpa mengira darjat? So with the gaps in the lines, the objective will not be achieved.

I appreciate the fact that as parents, we are concern about our children’s exposure kepada benda-benda yang baik. Alhamdulillah. Tapi, tolong lah considerate sikit, if you think you are taking child with you, and you know your child belum betul-betul solat, pergi lah pada saf yang belakang. How can you let your child stand and baring-baring in the middle of the saf? How selfish can you be? So I wonder, the saf tu sempurna atau tidak with the mom letting her young child stand in the middle, not even trying to follow the jemaah.

And please, memang kita seboleh-boleh nya nak grab sebanyak mana pahala yang ada masa bulan Ramadhan ni. Tapi kalau sakit, duduk la rumah. Jangan la selfish. Solat terawikh can be done at home. Can be performed without imam. So don’t put other people at risk. You know there are many kids and elder people (high risk category) performing their solat at the mosque.

And...kalau tujuan nak datang masjid dan nak solat bawah kipas, TOLONG BALIK RUMAH!

4 comments:

KOOKY KASH said...

Lucu kak kash baca post Izrin. kak kash sebenarnya pun nak komen mengenai masaalah sembahyang berjemaah kat blog I. Yang paling pelik ni, yang degil tu kebanyakkan warga tua. Kak kash salahkan kemalasan ni pada dua perkara. 1. Kain empat segi yg mereka gunakan utk sujud 2. Beg. Dengan adanya dua benda ni, maka mereka merasa malas utk mengubah tempat duduk dan harapkan org lain yg bangun.

Semalam kak kash solat dgn rongga di sebelah kerana makcik tu tak nak bergerak langsung, ini saf di depan, saf kedua. Padahal ruang solat di masjid berhawa dingin. Ada sekali, budak di sebelah, selsema pulak, ada saf yg kak kash sembahyang, anaknya juga berbaring. Mula2 dia ok, lepas tu dia agak bosan, dia baring pulak.

Nampaknya masaalah berjemaah sama saja Izrin. Bersabarlah, Allah Maha Mengetahui.

Izrin said...

kak kash, tak sangka masalah macam ni ada kat mana-mana jugak.. i remember last time masa sekolah-sekolah dulu, takder plak camtu..

betul kak kash, sabar jer la.. we just have to make sure kita ada dlm line yg betul. kalau ada gap pon, make sure kita kat middle of the line la kot cz saf starts from the middle (i pon baru tau after my research). And jauhkan diri dari orang-orang yg selselma/batuk 2meter radius. InsyaAllah. :)

Dancing Ciken said...

sabar dik sabar.

yeah i pun pernah kena sekali, budak2 tu siap boleh lari2 depan saf perempuan. bila kami semua dah habis sembahyang, the mother tak pulak tegur anaknya soh diam. nak buat macam mana, sabar jelah dik

Izrin said...

dancing chick: yea, sabar je laa.. tapi tu sumer, mula2 puasa jer... heheh.. lama-lama, jgn kata budak2 mak-mak pon dah takder. hehe.. skang ni sunyi jer masjid. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...