Sunday, December 13, 2009

Mas Kahwin

There was a recent announcement on mas kahwin has been increased from RM 80 to RM 100 and now to RM 300 in Selangor.

Apa komen orang?

Mahal.

Semakin banyak la anak dara yang tak berkawin.

Melampau.

Bebanan.

Yang herannya… yang banyak bagi komen-komen bodoh seperti ini adalah perempuan.
Apa yang beban, saya tak paham.

Yang beban sebenarnya, bila kita nak pelamin Pak Abu, bila kita nak baju pengantin Razuan Raziwil, bila kita nak hantaran handbag LV, kasut CD, jam tangan Phillipe Patek, wang hantaran RM 30,000.

Itu yang beban. Tapi itu yang orang nampak. So itu kene lah mahal.

Orang tak tanya mas kawin tu berapa. So kalau RM 80 pun takper. The highlight is… berapa hantaran? Itu lah status.

Mas kawin adalah sesuatu yang wajib. It belongs to the bride and tak ada sesiapa yang boleh ambil duit itu other than the bride herself. Bukan kah itu indah?

Kalau mas kawin setakat RM 80, sekali makan kat Tony Roma’s dah habis.

Hey ladies! Jangan la jadi bodoh. Kalau dah bodoh, jangan la bagi komen bodoh dalam TV. Memalukan and you sound so stupid. Orang buat something untuk menaikkan martabat perempuan. Awak pulak cakap tak patut sebab mahal sangat. Yang kau kawin grand nak mampos tu, tak melampau.

I think you should be banned from the media. Whatever comes out from your mouth is so stupid.

Konklusi: Saya setuju mas kawin di naikkan RM 300. Itu akan merupakan wang permulaan bagi simpanan seorang perempuan sekiranya ditiggalkan oleh lelaki-lelaki yang tidak bertanggungjawab. Ikut la keadaan semasa beb. Bukan barang-barang je affected by inflation rate.

Perkahwinan juga!

9 comments:

Haza said...

Sokong!!!

Ali said...

saya pun sokong supaya hantaran mewah2 disederhanakan to compensate the dowry...

Izrin said...

kak haza: :) terima kasih kerana meyokong.. hehe

Ali: ermm.. lebih indah kalau tiada compensation di situ.. hahahah... :p jk!

Ali said...

indah itu subjektif...:p

Azman said...

Sabah mas kawin berapa?

dialicious said...

izrin..before this new increment, i heard they were goin to increase the mas kahwin to 2k or 4k..i dh terlupa..so dat all guys will pay that amount instead of giving wang hantaran.jadi xdelah yg kawin bg rm80 pastu cerai ke ape kan sbb murah sgt..ini rm300 still underpaid ;p

sinfulbfly said...

wehehe
;)

Izrin said...

Azman: I tak sure berapa sabah.. hehe.. gi la tanya tok kadi kat sana. kenapa? dah ada yg berkenan? hehe..

Diah:WOW! Rm4k??? I loikeeee!!! Yea u're right! still underpaid..like bagi je la rm 80, tak suka nanti cari la lain..

Ali said...

ajemang: kalu lu pinang anak dara RM 100...lu pinang janda ada diskaun sikit RM 80...lu pinang jantan kene terajang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...